Софийският апелативен съд оправда бившия министър на отбраната Николай Ненчев по обвинението

...
Софийският апелативен съд оправда бившия министър на отбраната Николай Ненчев по обвинението
Коментари Харесай

Делото срещу Ненчев се провали и на втора инстанция

Софийският апелативен съд оправда бившия министър на защитата Николай Ненчев по обвиняването за закононарушение по работа заради ремонта на съветските изтребители „ МиГ “, заяви lex.bg. 

Държавното обвиняване твърдеше, че Ненчев е нарушил закона, като не е обезпечил авиационната сигурност и летателната валидност на самолети от изтребителната авиация на Военновъздушни сили. Причината за това била, че през 2015 година е скрил настоящ контракт за ремонт на самолетите с съветската корпорация и е почнал договаряния с Полша, с което сложил и в риск българската авиация и е нанесъл на страната големи вреди - над 7 млн. лева. 

Според следствието на 26.04.2015 година сред Министерство на защитата (МО) и АО „ РСК МИГ “ са били подписани два контракта за удължение на ресурса на 2 мотори РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 мотори РД – 33 и един брой кутия за самолетен елемент – 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лева.) Вместо тези контракти да бъдат приведени в действително осъществяване, министър Ненчев е споделил на своя заместник  да ги пази в служебната си каса и да не подхваща каквито и да било дейности по осъществяването им, с цел да не бъде сбъднат ремонтът на самолетите, благосъстоятелност на страната ни в АО „ РСК МИГ “. Същите инструкции министър Ненчев траял да дава и през идващите няколко месеца на подчинените си в министерството. Според обвиняването задачата му била да аргументи вреди за съветската компания „ РСК МиГ “ за над 48,5 млн. лв., които се явяват пропуснати изгоди.

Апелативните съдии обаче са безапелационни, че обвиняването е изначално несъставомерно, тъй като не може да има вреди от пропуснати изгоди. Освен това, съдът приема, че и задачата на Ненчев не е била да навреди на съветската страна, а просто е следвал външната политика на България. „ В тази връзка въззивният съд намира, че претендираната от държавното обвиняване цел да се аргументи щета на РСК МиГ, като се изключи че е изнапред несъставомерна, защото е обоснована с вреди във формата на пропуснати изгоди, които са наказателно несъставомерни, не е и потвърдена в хода на производството “, стимулира се САС.

Решението не е дефинитивно и прокуратурата може въпреки всичко да го стачкува пред Върховния касационен съд.
Прокурорски неуспех и по делото против Ненчев
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР